Tävlingar

Inom ridsporten finns det många attraktiva tävlingar på elitnivå. Förutom världsmästerskap, europamästerskap, olympiska spel och världscuperna i dressyr, fälttävlan och hoppning, anordnas andra stora meetings som lockar ryttare från hela världen. Till de mer uppmärksammade och välkända tävlingarna hör Falsterbo Horse Show och Sweden International Horse Show. Den förstnämnda arrangeras i natursköna skånska Falsterbo under andra veckan i juli varje år. Fyra månader senare, sista helgen i november, är det dags för Sweden International Horse Show på Friends Arena. Förutom tävlingar i dressyr och hoppning med ekipage i världsklass, passar man även på att visa upp andra inriktningar inom ridsporten.

Sweden International Horse Show innehåller många tävlingar

Tävlingar som lockar världseliten

Sweden International Horse Show är omtyckt bland ryttarna och många av dem kommer tillbaka år efter år för att tävla. Rolf-Göran Bengtsson är en av de svenska hoppryttare som ytterst ogärna avstår från möjligheten att vara med på meetinget i Stockholm. Malin Baryard-Johnsson har under flera år ingått i organisationen bakom evenemanget och har hjälpt till att utveckla tävlingarna ytterligare. Det är inte bara eliten som är på plats och förgyller helgen. Sweden International Horse Show innehåller också tävlingar för ponnyryttare. Under helgen avgörs finalen i Prins Carl Philips pris och prinsen brukar finnas på plats under finalen för att dela ut priset till segraren.

Det är inte bara hoppryttarna som lockas till Sweden International Horse Show. Dressyrryttarna är lika förtjusta i tävlingen vilket gör att publiken bjuds på dressyr av absolut världsklass. Under 2016 års upplaga av tävlingen skedde det inte minst genom den tyska dressyrryttarinnan Isabell Wirht. Tillsammans med sin häst Don Jonsson bjöd Wirth publiken på en magisk uppvisning när ekipaget blev det första i världen att vinna Top Stars Dressage. I startfältet fanns också svenska ryttare som Patrik Kittel, Tinne Vilhemson Silvfén, Rose Mathisen och Mads Hendeliowitz. Under helgen anordnades, precis som på hoppsidan, även tävlingar i dressyr för ponny- och ungdomsryttare.

Stor variation på mässområdet

Sweden International Horse Show är så mycket mer än tävlingar. I anknytning till arenan finns ett 10 000 kvadratmeter stort mässområde. Här finns utställare inom det mesta som rör häst- och ridsport. Passa på att spana in det senaste modet för ryttare och komplettera utrustningen till dig själv eller din häst. Vet du med dig att det är mer än tre år sedan du köpte en ny ridhjälm, är ridsportmässan ett bra tillfälle att införskaffa en ny. På mässområdet ligger också Stallbacken som har ett fullspäckat program. På Stallbacken kan du klappa och mysa med hästar från 30 olika raser och se uppvisningar av olika slag med flera djurarter.

Food trucks är ett välkommet inslag på Stallbacken. Leta upp din food truck-favorit, ta med dig maten till sittplatsläktaren vid mässpaddocken och titta på en uppvisning medan du äter lunch. Sweden International Horse Show’s styrka är det blandade programmet med både tävlingar och uppvisningar. Genom åren har det bland annat förekommit uppvisningar med islandshästar, frihetsdressyr, ungerska kosacker, tornerspel och westernridning. I tävlingsprogrammet ingår också inomhusfälttävlan och sportkörning. Den stora variationen i programmet gör att även den, som inte är genuint intresserad av dressyr och hoppning, kan uppskatta ett besök på Sweden International Horse Show.

Sweden International Horse Show firar 25 år

2016 års upplaga av Sweden International Horse Show bjöd på fantastiska tävlingar. Närmare 87 000 hästintresserade besökte tävlingshelgen och bidrog till feststämningen. Bland annat fick de uppleva att unge Allen Bertram, för andra året i rad, åkte hem från tävlingarna med tre nya bilar. Det har ingen annan ryttare gjort tidigare. Utöver det fick publiken se Peder Fredricsson vinna i dressyr och Patrik Kittel ta hem segern i agility. 2017 fyller Sweden International Horse Show 25 år och programmat kommer säkerligen vara ännu mer spännande än årets. Vill du vara helt säker på att få se dessa tävlingar på plats gäller det att hänga på låset när biljetterna släpps den 25 april.