Ryttare

Sverige är i ridsportsammanhang en liten med framgångsrik nation. Det finns många svenska ryttare som representerar Sverige på en hög internationell nivå inom trav, dressyr, fälttävlan och hoppning. Konkurrensen om platserna i de olika landslagen är hård och det krävs mycket arbete och även pengar för att hålla sig kvar i det absoluta toppskiktet. Två ryttare som har nått stora framgångar, både nationellt och internationellt, är Peder Fredricson och Sara Algotsson Ostholt. Båda har representerat Sverige vid minst två OS och båda har tagit individuella medaljer. I den här texten kan du läsa lite mer om dem, deras framgångar och deras hästar.

Ryttare med silvermedalj från OS 2016

Det var många som höll andan hemma i tv-sofforna när Peder Fredricson och hästen All-In gick in på banan för att genomföra grundomgången i OS-finalen i banhoppning. Ekipaget hade klarat alla kvalhoppningarna utan ett enda nedslag och det återstod som mest två omgångar innan alla inblandade skulle få veta hur långt det skulle räcka. Svenska ryttare – som inte tagit sig till final – förbundskapten, hästskötare och anhöriga på plats väntade nervöst på ryttarläktaren. Peder Fredricson och All-In uppvisade samma iskyla som de gjorde i de tidigare kvalklasserna och lade ytterligare en felfri runda till handlingarna och det fanns alla möjligheter att ta en individuell OS-medalj.

Några timmar senare visste jublet i svensklägret inga gränser. I sitt tredje OS red Peder Fredricson hem ett OS-silver i hoppning till Sverige. Månader och år av förberedelser och träning gav utdelning, mycket tack vare All-Ins ägare Charlotte Söderström. Charlotte Söderström köpte All-In till Fredricson för tre år sedan och har trots många höga bud vägrat att sälja hästen. Fredricson som är en målmedveten ryttare hade som mål att ta OS-guld och var väldigt glad efter finalen men inte helt nöjd. 53 futtiga hundradelar skiljde mellan tvåan och guldmedaljören Nick Skelton. All-In är i sammanhanget en ung häst och förhoppningsvis var OS 2016 inte det sista olympiska spelet för ekipaget.

Sara Algotsson Ostholt och ”folkets häst”.

En annan svensk ryttare som har nått stora internationella framgångar är Sara Algotsson Ostholt. Familjen Algotsson är välkända inom fälttävlan, inte minst tack vare systrarna Linda Algotsson och Sara Algotsson Ostholt, som båda tillhör det svenska landslaget. Båda systrarna var med i fälttävlanslandslaget som representerade Sverige i OS i London 2012. Laget slutade på en fjärdeplats men Algotsson Ostholts insats räckte till en finalplats. Tillsammans med hästen Wega svarade Algotsson Ostholt för en stark insats i banhoppningen men ett retfullt nedslag på det sista hindret i banhoppningen satte stopp för ett OS-guld. OS-silvret var dock den första svenska individuella medaljen i fälttävlan på 40 år.

Efter OS i London tvingades Sara Algotsson Ostholt att pensionera Wega som hon själv fött upp, från tävlingar på hög nivå. Istället fick hon fokusera på att matcha påläggskalven Reality mot OS i Rio 2016. Men hästens tyska ägare ville annorlunda och valde att bjuda ut hästen till försäljning. Fälttävlans entusiasten Tina Lundin bestämde sig för att starta en insamling med syfte att få ihop en tillräcklig summa för att kunna köpa hästen så Realitys ryttare kunde fortsätta sin satsning mot OS i Rio. Facebookgruppen ”Rädda Mrs Medicott åt Sara Algotsson” startades och på tre veckor samlade gruppens 50 000 medlemmar in 890 000 kronor som räckte för att köpa Reality 39 (eller Mrs Medicott som hon tidigare hette). Att supporters hjälper en ryttare att köpa en häst är lite unikt och Algotsson Ostholt benämner ofta Reality som ”folkets häst”.

Flera vägar till framgång

Ryttare kan också vinna OS-mealjer

Många unga ryttare drömmer om de stora framgångarna inom ridsporten. En del tänker kanske att man måste ha gott om pengar för att det ska bli möjlighet. Verkligheten ser dock lite annorlunda ut. Många framgångsrika ryttare har börjat med väldigt lite och jobbat sig uppåt. En del kommer från familjer med stort hästintresse, andra har arbetat som beridare hos internationella dressyr-, fälttävlans- eller hoppryttare och på så sätt lagt grunden till en framgångsrik karriär. Få av dem som tävlar på internationell nivå äger sina hästar, bra och talangfulla hästar kan kosta miljontals kronor. Det är inte omöjligt att bli framgångsrik inom ridsport men det krävs mycket jobb. Och lite tur på tävlingsbanan.