Årets häst

I mer än tio år har kallblodshästar av olika raser kunnat tävla om vilken individ som vinner titeln årets häst. Konkurrensen har varit tuff, och intresset för tävlingen har varit stort. Årets häst avgjordes 2016 i Friends Arena, under Stockholm International Horse Show. Hästar av raserna Ardenner, Nordsvensk, Fjordhäst, Shire, Clydesdale, Tinker och Irish Cob har fått delta. Detta året togs vinsten hem av fjordstoet Vijol, tätt följd av ardennerhingsten Tage. Den häst som charmade åskådarna mest med sin böljande man, pampiga steg och busiga ögon var dock den nordsvenska brukshingsten Zevs. Han kammade nämligen hem priset som publikens favorit.

Årets häst av kallblodstyp

I denna tävling där årets häst korades fick bara hästar av kallblodstyp delta. Kallblod är en benämning på en typ av häst, och har tvärt emot vad man kan tro inget att göra med hästens kroppstemperatur. Ett typiskt kallblod är ofta en trevlig och sansad häst, med något lugnare temperament än många av de moderna sporthästar som avlas fram. Exteriört är de vanligen något mindre än vanliga ridhästar, men så grova och muskulösa att de oftast väger mer än en typisk ridhäst. Kallblodshästar har mycket päls, samt lång och kraftig man, svans och hovskägg. De anses ofta vara väldigt vackra och majestätiska.

Årets häst är en viktig tävling för att öka intresset för våra kallblodsraser. Dessa raser användes förr i tiden för att utföra olika jobb, och kallas därför ibland för arbetshästar. Det var mycket vanligt att man använde kallbloden till att dra vagnar, eller inom jord- och skogsbruket. Då behovet för detta nästan har försvunnit har också antalet individer inom varje ras minskat, även om man inte ser någon risk för att raserna skulle dö ut helt. På senare tid har kallblodshästarna också uppmärksammats och börjat användas mer inom skogsnäringen, då man i vissa fall behöver få ut enstaka stockar och det då är effektivt att dra ut dessa med häst.

En Fjordhäst blev utsedd till årets häst

Vinnaren detta år blev fjordhästen Vijol

Vinnaren av tävlingen årets häst 2016 blev stoet Vijol. Domarna tyckte att hon var den häst som var vackrast och gav det trevligaste helhetsintrycket. I finalen mötte hon ardennerhingsten Tage, som fick se sig besegrad men trots allt knep en hedervärd andraplats. Representanter från fjordklubben uttryckte sin glädje över att det äntligen var en Fjordhäst som vann tävlingen. Föregående år var platserna nämligen omvända, det var andra hästar som tävlade men även i finalen 2015 möttes ett fjordsto och en ardennerhingst i finalen. 2015 var det dock Ardennern, en hingst vid namn DaCapo, som drog det längsta strået och vann domarnas hjärtan.

Vijol, detta års värdiga vinnare av tävlingen årets häst, är av rasen Fjordhäst. Dessa hästar kallas även fjordingar, har sitt ursprung i Norge och är mycket populära i Sverige både inom ridning och körning. Fjordingarna kännetecknas av den gula färgen samt den svart-vita manen som ofta klipps kort för att framhäva halsens former. Fjordingarna förekommer ofta på ridskolor och som barnhästar då de vanligen är snälla och vänliga individer. De passar utmärkt som körhästar, och förekommer ofta i turridningsstall på grund av sitt härliga temperament.

Stort intresse när årets kallblod utsågs

När årets häst skulle koras på Stockholm International Horse Show i Friends Arena var intresset mycket stort både från publikens och från rasklubbarnas håll. Tävlingen är en viktig del i arbetet för att uppmärksamma och hålla uppe intresset för våra olika kallblodsraser. Rasklubbarna hade valt ut var sin representant, och konkurrensen var stenhård. Tävlingen årets häst var bara öppen för hästar av olika kallblodsraser, alltså raser av grövre typ som historiskt sett har använts som draghästar eller inom jordbruk och skogsbruk. Domarnas favorit blev detta år en Fjordhäst, nämligen det vackra stoet Vijol. Hon gick upp i finalen mot ardennerhingsten Tage, som knep en hedervärd andraplats. Publikens favorit blev nordsvensken Zevs.