Arenan

Den stora byggnaden i Solna heter Friends Arena och är en multiarena vilket betyder att den är anpassningsbar. Arenan kan både användas till sport- och kulturevenemang som till exempel matcher, konserter och mässor. Vid sportevenemang finns 50 000 sittplatser och under konserter finns i stället 65 000 inklusive ståplatser. Arenan ligger ungefär sex kilometer från Stockholm centrum och ligger i ett område som heter Arenaområdet. I slutet av 2009 började man bygga den och den stod färdig i oktober 2012. Man uppskattar den sammanlagda kostnaden för bygget till cirka 2.8 miljarder kronor. Byggnaden har bytt namn många gånger innan den stod klar. Från början skulle den heta Solna Fotbollstadium men den fick namnet Swedbank Arena efter att banken hade sponsrat bygget. Till slut fick bygget namnet Friends Arena efter antimobbningsföreningen.

Arenan och området

Arenan är anpassningsbar till många olika evenemang. Den har ett skjutbart tak som ger möjlighet till att njuta när vädret tillåter. Arenan är förberedd för alla sorters underlag som gräs, grus och is. Den uppfyller alla tekniska rekommendationer som FIFA och UEFA kräver för att kunna arrangera finaler. Publikrekordet för ett sportevenemang är när Sverige spelade mot England i en träningslandskamp i fotboll år 2012 då 49 967 människor kom och tittade. Publikrekordet för en konsert är 56 840 människor som kom och såg Bruce Springsteen and the East Street Band. Integrerat med detta bygge är ett helt område fyllt av shopping, arbete, nöje, boende och aktiviteter vilket ska göra området till ett komplett sådant för både besökare och de som kommer att bo där.

Arenan har plats för 65 000 besökare.

När Arenastaden, som området heter, är färdigbyggt kommer det att finnas mer än 10 000 arbetsplatser och över 5 000 boendeplatser i 2 000 lägenheter. Arenastaden har även fått sitt eget köpcentrum som lockar till sig besökare från alla delar av Stockholm och människor utifrån. Det heter Mall of Scandinavia och invigdes i november 2015. Vid invigningen blev det kaos både i gallerian och på vägarna utanför eftersom oväntat många besökare kom på en och samma gång. Gallerian erbjuder 224 butiker och flertalet restauranger och är den första gallerian som har fått betyget utmärkt av BREEAM som är ett miljöcertifieringssystem. Mall of Scandinavia ligger precis intill arenan och Solna station.

Arenan och evenemang

Man kan se alla sorters olika evenemang i arenan eftersom den är anpassningsbar. Ett populärt evenemang som många går och besöker är Sweden International Horse Show. I november 2016 var det dags för detta evenemang i Friends arena. Tävlingen Sweden International Horse Show har funnits i flera år och 1993 var året då Stockholm fick hålla en stor internationell tävling för ryttare och hästar för första gången. Då spelade dressyr huvudrollen och cirka 200 hästar intog Globen som var plats för evenemanget. Showen varade i tre dagar och 33 000 människor besökte evenemanget. 1995 sattes ett nytt publikrekord då 38 000 människor kom för att se showen men det blev slaget 1999 då 60 000 besökare kom under två dagar.

Showen Sweden International Horse Show visades för första gången på Friends arena 2014. Tack vare storleken på arenan kunde man ta emot flera besökare. Under 2016 års show kunde den irländske toppryttaren Bertram Allen åka hem med tre vinstbilar. Dessutom blev dressyrens Top Stars Dressage Final en stor succé och segrare blev Isabell Werth från Tyskland. Tävlingen är en bra blandning mellan seriösa tävlingar och nummer där både humor och nyskapande visas. Mässan ger besökarna chans att shoppa saker på den stora marknaden som finns i anslutning till showen. Mässan ger möjlighet till 10 000 kvadratmeter som kan användas till att skapa en av Sveriges största ridsportsmässor. Tack vare att arenan är så pass stor och ligger i ett fördelaktigt område, kan man ta emot nästan alla som vill besöka show och mässa.

Friends arena förr och nu

Arenan började att byggas i slutet av 2009 och stod färdig 2012. Då hade man skapat en arena som kunde ta emot upp till 50 000 besökare vid sportevenemang och upp till 65 000 vid konserter. Arenan kan användas både till sport-och kulturevenemang tack vare att den är förberedd med underlag och ett skjutbart tak. Den är även godkänd att ta emot de stora finalerna som spelas i till exempel fotboll. Kostnaden för bygget blev dyrare än beräknat och hamnade på 2.8 miljarder kronor. Runt omkring finns det både shopping, boende, arbeten och aktiviteter.

Det bästa sättet att ta sig till och från arenan är via kollektivtrafik. Spårbunden trafik är det bästa alternativet om du besöker Friends Arena under ett evenemang. Pendeltågsstationen Solna station ligger 10-15 minuters promenadväg från stadion. Tunnelbanestationerna Näckrosen och Solna centrum ligger båda inom 15-20 minuters promenadavstånd. Om du vill ta buss är Solna station det bästa alternativet. Ibland sätts extra bussar in vid stora evenemang.